Dirk Pieters

← Alle kandidaten

Dirk Pieters

  • Burgemeester Halle
  • Economisch expert Planbureau
  • Gewezen docent en volksvertegenwoordiger
  • 63 jaar

Als burgemeester zet ik me met hart en ziel in om van Halle een mooie, moderne en duurzame stad te maken waar iedereen zich thuis voelt.


In gesprek met uw burgemeester (Juli 2018)

Wat heeft de zomer voor jou in petto?
Voor een burgemeester staat het werk natuurlijk nooit stil. Toch ga ik proberen om ook tijd vrij te maken voor mijn familie, wat sport en mijn tuin.

Heb je tips voor een boeiende zomer in Halle?
Ontdek je stad! Halle heeft veel meer te bieden dan je denkt. Ga eens wandelen in het Malakoffdomein, bezoek streek- museum Den AST of ontdek Pand 356. Maar eerst: supporteren voor de Rode Duivels op één van de vele grote schermen natuurlijk.

Na de zomer zijn er gemeenteraads-verkiezingen. Je bent opnieuw kandidaat burgemeester?
De voorbije jaren hebben we heel wat onpopulaire maar absoluut noodzakelijke werken moeten uitvoeren. We hebben Halle nu op de rails gezet voor een prachtige toekomst. Daar wil ik absoluut nog verder aan blijven bouwen. Mijn mama is 87 en werkt nog steeds in de beenhouwerij Pieters. Ik kan toch niet vóór haar op pensioen gaan :-)?

Wat maakt jou een goede burgemeester?
Een toekomstvisie, dossierkennis, ervaring en vooral passie voor de job en voor onze stad. Dat geeft me de energie om er van ’s morgens tot ’s avonds voor te gaan. Ik ben ook haast overal aanwezig en beantwoord de vele honderen e-mails snel en persoonlijk.

CD&V heeft een opvallend jonge lijst. Hoe verklaar je die populariteit bij de jeugd?
Inderdaad, bijna de helft zijn twintigers of dertigers! Wij staan voor een positief beeld van mens en maatschappij, en dat spreekt aan. Veel jongeren zijn al het negatieve gedoe beu en willen de handen uit de mouwen steken om mee te bouwen aan het Halle van morgen. Het gaat tenslotte over hun toekomst!

Waar kan je je aan ergeren?
Negativisme. Kritiek is zeer nuttig en welkom, maar sommige mensen maken er een hobby van om álles negatief te bekijken. Als mensen de tijd nemen om zich te informeren zien ze echter al gauw dat niet alles zo simpel is als het lijkt, en dat beleid vaak een kwestie is van keuzes maken en de gulden middenweg vinden.

Wat is je grootste prestatie als burgemeester?
De ondertunneling van de TGV en het spoorverkeer. Beeld je in dat we daar nu voor barelen zouden staan! Dat zou Sint-Rochus en Essenbeek onomkeerbaar hebben afgesloten van het centrum.

En je grootste teleurstelling?
De ondertunneling van de A8 werd op de lange baan geschoven door de Vlaamse Regering. Dit is heel negatief voor de mobiliteit in Halle.

Wat baart je het meest zorgen?
De opwarming van het klimaat, de verharding van de samenleving en de afnemende steun voor het Europese project.

Wat stemt je het meest hoopvol?
Het engagement van burgers. Gelukkig kom ik elke dag opnieuw in contact met tal van mensen die zich constructief inzetten voor een betere wereld. Dankzij hen behoud ik een erg positief mensbeeld. Wat is je favoriete plekje in Halle? Sinds kort de Beestenmarkt. Ik groeide er met mijn broer Luk op in de beenhouwerij van mijn ouders. Er moest van jongs af aan heel hard gewerkt worden, en dat was allesbehalve een pretje. Maar het heeft me gevormd tot wie ik ben, en ik leerde er de ziel van Halle kennen.

De Beestenmarkt werd net grondig vernieuwd. Wat vind je van het resultaat?
De werken hebben heel wat hinder veroorzaakt. Men vond er restanten van een oude begraafplaats en dat zorgde voor heel wat vertraging. Maar over het eindresultaat hoor ik niets dan goeds. We plaatsten nieuwe zitbanken, fietsenstallingen en groenvoorzieningen en creëerden meer ruimte voor voetgangers, fietsers en gezellige terrasjes. Het plein bruist als nooit tevoren.

Een nieuwe boost voor de lokale handel?
De middenstand lijdt overal onder de concurrentie van online shops en grote winkelcentra. Tel daar de werken bij en je begrijpt dat het voor vele handelaars moeilijk overleven was. De werken waren echter écht noodzakelijk, en het resultaat mag gezien worden: met de nieuwe Basiliekstraat en Beestenmarkt hebben we weer een modern en aantrekkelijk winkelcentrum. Dankzij de inspanningen van de Verenigde Handelaars en de ‘Ik winkel in Halle’ campagne heb ik er het volste vertrouwen in dat de lokale handel terug zal floreren. Dit wordt trouwens nu al bevestigd in het toenemend aantal nieuwe zaken.

Parkeergelegenheid is hiervoor cruciaal. Wordt ook deze problematiek aangepakt?
Jazeker, de nieuwe parking op Nederhem biedt plaats voor maar liefst 273 wagens en verbinden we met een gratis shuttlebus met de binnenstad. Er komt ook een ondergrondse parking aan de Bres, en de NMBS heeft nu ook eindelijk definitief bevestigd dat de parkeertoren aan het station er komt.

Daarmee komen we aan bij een veelbesproken thema: de mobiliteit in Halle. Wat is het probleem?
In Halle werken zo’n 20.000 mensen en gaan meer dan 10.000 kinderen naar school, honderden mensen uit omliggende gemeenten willen zich aan het station parkeren. We hebben een historisch gegroeid centrum met smalle straten. De voorbije 5 jaar nam de filezwaarte in heel Vlaanderen met 35% toe. Aalst, Sint-Niklaas, Diest, …alle steden die qua grootte met Halle te vergelijken zijn zitten met een mobiliteitsprobleem. Wie denkt dat Halle een uitzondering is vergist zich.

Hoe los je zoiets op?
We doen in Halle wat alle mobiliteitsexperten ter wereld adviseren: doorgaand autoverkeer uit de stadskern weren en voorrang geven aan fietsers, voetgangers en openbaar vervoer. Ons wegennet krijgt via de A8 veel bovenlokaal verkeer te slikken. Wij blijven ijveren voor een ondertunnelde oplossing bij de minister van mobiliteit. Dat zou trouwens ook voor de luchtkwaliteit van onze inwoners een zeer goede zaak zijn.

De Parklaan en de Albertstraat zijn sinds kort “fietsstraten”. Wat houdt dat in?
In een fietsstraat mag je nog steeds rijden met de wagen, maar de fietser is er koning: ze mogen over de hele breedte van de straat rijden en mogen niet voorbijgestoken worden. Zo creëren we een veilige school-omgeving voor onze schoolgaande jeugd!

Dat fietsvriendelijk beleid van de stad Halle, is dat een nieuwe trend?
Wist je dat een Belg gemiddeld al voor een afstand van 600 meter de wagen neemt? Hoe meer mensen voor kleine verplaatsingen de fiets nemen hoe meer parkeerplaatsen er beschikbaar blijven en hoe minder file er is voor de mensen die de wagen écht nodig hebben. We zetten er dus inderdaad nog meer op in dan vroeger. Dat lijdt tot minder files, betere luchtkwaliteit en een veiliger verkeer. Er moet nog veel gebeuren , maar CD&V Halle wil van Halle echt een fietsstad maken!

Halle heeft eindelijk een zwembad. Ben je zelf al gaan zwemmen?
Uiteraard! Ik probeer wekelijks een uurtje vrij te maken om baantjes te trekken. Ook in het weekend ga ik regelmatig naar het Hallebad, maar dan om er met m’n kleinkind in het kinderbad en de wildwaterbaan te spelen. Dan kan zijn plezier niet op!

Een zwembad om fier op te zijn?
Zo’n zwembad zet je niet op één-twee-drie. We hebben ons hier jaren voor ingezet en ik ben er dan ook ontzettend fier op. Vooral wijlen schepen Bellemans heeft ontelbare uren aan dit project gewijd. De oppositie was tegen het zwembad, maar de bezoekersaantallen geven hen ongelijk: het Hallebad is een schot in de roos.

Halle zet heel wat middelen in op sport. Een bewuste keuze?
Sport is goed voor de fysieke én de mentale gezondheid van onze inwoners. Het brengt de mensen samen en vervult zo een belangrijke maatschappelijke functie. Voor CD&V Halle is sport altijd een prioriteit geweest. We blijven inzetten op de ondersteuning van sportverenigingen en de verdere uitbouw van de sportinfrastructuur.

Hoe ziet Halle er in 2030 uit volgens jouw visie?
Leuke pleintjes, ondergrondse parkings, propere lucht, meer ruimte voor sport & ontspanning, een groene omgeving, voldoende kinderopvang, kwalitatieve ouderenzorg en zorg op maat voor wie het nodig heeft. Dat is de levenskwaliteit van morgen. Daar ga ik voor!

“Samen voor een duurzame stad” dus?
Inderdaad, en met de nadruk op “samen”. Zowel in Halle als op nationaal niveau zijn er heel wat politici die steeds het conflict opzoeken en mensen tegen elkaar opzetten. Dat levert misschien stemmen op, maar het verziekt onze samenleving. Ik doe daar niet aan mee. In de politiek bereik je veel meer met een uitgestoken hand dan met een gebalde vuist.

Waarop ben je het meest trots als inwoner van Halle?
De rijke geschiedenis van onze stad, onze prachtige gebouwen, ons Hallerbos, het landelijk karakter dat we ondanks de nabijheid van Brussel behouden,…men lijkt het soms te vergeten maar we wonen in een prachtige stad. We mogen daar gerust wat fierder op zijn!